пʼятниця, 15 вересня 2017 р.

Нігер — водна артерія Західної Африки

   Річка Нігер — найважливіша річка в Західній Африці. Довжина її 4180 км, площа басейну 2118 тис. км², третя за цими параметрами в Африці після Нілу і Конго.
Точне походження назви річки невідомо і наразі досі триває суперечка серед учених.
1. Річка бере свій початок у Гвінеї, далі тече через Малі, Нігер, по межі Беніну, потім протікає через Нігерію і впадає в Гвінейську затоку. Переважно річка порожиста (має пороги), а місцями має рівнинний характер.
2. Свої основні води річка отримує від літніх мусонних дощів. Середньорічна витрата води річки Нігер у гирлі 8630 м³/с, річний стік 378 км³, витрати під час паводків можуть сягати 30-35 тис. м³/с. Має п’ять основних приток — Міло (правий), Лазні (правий), Сокото (лівий), Кадуна (лівий), Бенуе (лівий).
3. Річка замерзає взимку. У річці живуть різноманітні види риб, тому тут дуже розвинене рибальство основними промисловими видами риб є: короп, окунь, барбель (або вусань) та ін. Рослинність на берегах річки дуже красива і різноманітна, оазис утворюється по берегах Нігера в межах його внутрішньої дельти Масин, у тому самому місці, де колись плескалися води висохлого з часом озера.
4. Нігер надав притулок на своїх берегах безлічі різних племен, які дотримуються давніх традицій кочового способу життя і тваринництва. На річці побудовано безліч гребель і гідровузлів. Судноплавство на річці розвинене лише на деяких ділянках, особливо від міста Ніамей до місця, де впадає в океан.
5. Вважається що назва річки походить від туарегського nehier-ren — «ріка, що тече вода». За однією з гіпотез назва річки пішла від слів «егерев, н’егерев», що на тамтешній мові (одній із мов туарегів) означає «велика ріка» або «ріка річок». Так називали Нігер і деякі інші народи, що жили на його берегах. 
6. У середні століття арабські географи вважали, що Нігер з’єднується з Нілом. Першим, хто спростував цю думку, був В.Г. Браун, у своєму творі. Через свої природні перешкоди річка доволі довго залишалася загадкою для людини, сюди відправлялися безліч експедицій, проте лише недавно річку було більшою мірою вивчено.
7. У 1805 році шотландський лікар Мунго Парк уже вдруге відвідав Нігер і досліджував річку протягом відтинку від Бамако до Буссанга, де і був убитий місцевими аборигенами.
8. У XIX ст. у верхній частині середньої течії Нігеру, близько Тімбукту, вкоренилися французи, а звідси торгівля вже прямувала на захід.
9. Щороку річку відвідують тисячі туристів. Проте варто зазначити, що це не просте подорож, адже небезпеки підстерігають тут на кожному кроці. Не маловажну роль відіграють тут природні умови.
10. У далекому селі, на річці Нігер в Африці, стали пропадати люди. Було залучено армію, яка й зловила крокодила, завдовжки 7 м і вагою 1200 кг.

Немає коментарів:

Дописати коментар