середу, 9 травня 2018 р.

Східно-Африканська зона розломів

СХІДНО-АФРИКАНСЬКА ЗОНА РОЗЛОМІВ — система великих розломів земної кори на Сх. Африки. Являє собою смугу великих скидів і грабенів (рифтів), що простягається в меридіональному напрямі від пн. узбережжя Червоного моря до пониззя р. Замбезі. Виділяють два основних відгалуження грабенів — західне і східне. Західне простежується від Верх. Нілу, через оз. Танганьїка, по долині р. Шіре до гирла р. Замбезі; східне — від пн. узбережжя Червоного моря через Абіссінський грабен, оз. Рудольф до пн. узбережжя оз. Ньяса. Східно-Африканська зона розломі. у сучасному вигляді почала формуватися в олігоцені (див. Олігоценова епоха і олігоценовий відділ) одночасно з гороутворенням у сх. частині Африки. Найновіші розломи частково повторили напрям давніших, до докембрійських включно. Тектонічні рухи в межах розломів спричинили відновлення вулканічної діяльності, яка досягла максимуму в неогені й продовжується і тепер. У сучасному рельєфі грабени проявляються у вигляді глибоких річкових долин з урвистими берегами і депресій, зайнятих озерами. Вздовж розломів — вулкани (Рувензорі, Кенія, Кіліманджаро та ін.). Прояви сейсмічності й сучасного вулканізму свідчать про активізацію новітніх рухів по розломах.
 Розлом характеризується землетрусами і вулканічної активністю, а в Африканському розломі Афарский Трикутник в даний час - найбільш активна частина. Тут нерідкі землетруси, однак зовні розлом не такий ефектний, оскільки протягом тисячоліть лавові потоки прагнули заповнити його. В даний час вулканічна активність проявляється в районі озера Вікторія: із західного боку - в горах Вірунга в Південно-Західній Уганді, і в Північній Танзанії - на схід. У Танзанії знаходиться Ленгала, єдиний діючий вулкан, чия лава подібна вулканічному вапняку, що набуває через 24 години після виверження колір талого снігу. 
 Інша важлива риса Африканського розлому, особливо західної його гілки, - переривчаста лінія озер, що пролягають по дну долини. Озеро Танганьїка - друге у світі по глибині, на дні його знаходиться 5029 м. осадових порід, що вказують або на тривалие або на дуже динамічне протікання рифтогенезу. Масштаб розлому настільки грандіозний, що його просто важко усвідомити, і більшість відвідувачів перемикають свою увагу на велику кількість диких звірів характерних для Африки. 
 Кратер Нгоронгоро - кальдера 20 км. в поперечнику, що утворилася в результаті титанічного вибуху 3 мільйони років тому, - є кращим в Африці заповідником диких тварин. Ленгала і Нгоронгоро лежать в ущелині Олдувай, знаменитій своїми викопними останками людиноподібних істот і розглядається деякими як батьківщина людства.

Немає коментарів:

Дописати коментар