середу, 8 лютого 2017 р.

Єллоустонський національний парк

Єллоустонський національний парк знаходиться в США, на території штатів Вайомінг, Монтана та Айдахо. Парк відомий численними гейзерами та іншими геотермічними об'єктами, багатою живою природою, мальовничими ландшафтами. Площа парку — 898,3 тис. га. Єллоустоун – місцевість неймовірно мальовнича, але під термальними озерами та гейзерами, що б’ють в повітря, знаходиться справжня бомба уповільненої дії.

Єллоустоун отримав статус національного парку в далекому 1872 році, а в 1978 він був внесений до списку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Станом на 2010 рік цей національний парк є одним з найбільш популярних серед туристів місць на території Сполучених Штатів Америки – вже зараз Єллоустоунський національний парк щорічно відвідує близько 3 мільйони чоловік, причому з кожним роком ця цифра продовжує зростати. 
Згідно з археологічними даними люди почали жити на території, яку займає парк, 11 000 років тому. Єллоустоунський національний парк — є найбільш активне з вулканічної точки зору місце у всьому світі. Саме тут розташована Єллоустоунська вулканічна кальдера, що отримала неофіційну назву “надвулкан”. У цьому вулкані і криється найбільш реальна загроза людству, оскільки в разі його виверження клуби вулканічного попелу можуть на кілька років затулити Землю від Сонця, створивши несприятливі умови для людського життя на всій планеті. 

І найбільше лякає той факт, що останнім часом висота Єллоустоунського національного парку стрімко збільшується (можливо, він підіймається над потоком лави), а підземні процеси з кожним роком лякаюче активізуються. Крім того, за оцінками фахівців, серйозні виверження супервулкану відбуваються приблизно раз в 600 000 років, в той час як Єллоустоун не вивергався вже близько 640 000 років! Чи станемо ми свідками настільки страхітливої краси, як виверження найпотужнішого в світі вулкану – людству поки не відомо. 

На величезній території парку знаходяться озера, річки, каньйони і печери і ведмеді. Озеро Єллоустоун, одне з найбільших високогірних озер в Північній Америці, розташоване в центрі Єллоустонської кальдери, найбільшого супервулкана на континенті. Кальдера вважається дрімаючим супервулканом. Вулкан вивергався з величезною силою кілька разів за останні два мільйони років. Велика частина території парку вкрита застиглою лавою. В парку знаходиться одне з п'яти існуючих у світі гейзерних полів. Саме у цьому національному парку розташоване найбільше високогірне озеро у всій Північній Америці – це однойменне озеро Єллоустоун, площа якого становить близько 350 кв. км, берегова лінія досягає 177 км, а максимальна глибина – більше 120 метрів. Це озеро разом з іншими водоймами Єллоустоунського національного парку займає близько 5% загальної його території. Ще однією дуже важливою водоймою парку є річка Снейк, яка є найбільшою притокою всесвітньо відомої річки Колорадо. Проте куди більш істотною є частка лісів у Єллоустоун – вона становить близько 80% від загальної території парку.


У парку росте близько двох тисяч видів рослин, зустрічаються кілька сотень видів ссавців, птахів, плазунів і риб, в тому числі ті, що знаходяться над загрозою знищення. Велика частина території покрита лісом, менша — степом. Кожен рік трапляються лісові пожежі; близько третини всіх лісів вигоріло в результаті катастрофічних пожеж 1988 року. У парку прокладено кілька сотень кілометрів асфальтованих доріг, по яких здійснюється доступ відвідувачів. Є численні можливості для активного відпочинку.

Немає коментарів:

Дописати коментар