вівторок, 13 червня 2017 р.

Екскурсія до Трикратського лісу та Актовського каньойну

  28 травня 2017 року учні 6 - 8 касів мали змогу познайомитись з природою НПП "Гранітно-Степове Побужжя". Учні відвідали маєток графа В. П. Скаржинського, Трикратський ліс, Арбузинський та Актовський каньойн.


  Трикратський ліс — державні заповідні урочища у Вознесенському районі Миколаївської області біля села Трикрати і впадіння Арбузинки у Мертвовод.
Включає урочища «Василева пасіка» і «Лабіринт». Через Трикратський ліс протікає річка Арбузинка. Площа урочища — 247 га.
  Трикратський ліс був насаджений патріархом степового лісорозведення графом В. П. Скаржинським у першій половині XIX ст. поблизу маєтку графа в околицях с. Трикрати. На початку урочище було парком з численними стежками і містками через рукави річки, за що ця частина була названа Лабіринтом. Посередині урочища лежить багате рибою озеро, в урочищі водяться білки.
Найцінніше надбання урочища — 120—200-літні дуби, кількість понад 350 дерев. У «Мироновому садку» — єдина колонія сірих чапель на Миколаївщині.
Урочище «Лабіринт» займає древню заплаву та високий корінний берег р. Арбузинка біля її злиття з р. Мертвовод.
Тут на площі 147 гектарів зібрано велику колекцію екзотичних дерев і кущів, які гармонійно поєднуються з природними лісовими й лучними ділянками, гранітними відслоненнями, запрудами, каналами і мостами. Все це нагадує знаменитий дендропарк «Софіївка» в м. Умань.
Урочище «Василева пасіка» розкинулось вздовж глибокої балки неподалік села на площі 252 гектари.
По берегах невеликого струмка, серед вікових насаджень та заростей чагарників часто трапляються мальовничі нагромадження скель з унікальною гранітною флорою.
На узліссях збереглись залишки цілинного степу.
  Поблизу Трикратського лісу розташований Актовський каньйон.
  Актовський каньйон — провал серед голого степу, гранична прірва в кристалічному щиті.
Розташований на річці Мертвоводі, поблизу села Актового Вознесенського району Миколаївської області в Україні.
 Складається з застарілих вивітрених гранітів, перерізаних Мертвоводом на глибину понад 40—50 метрів.
Площа каньйону перевищує 250 гектарів. Являє собою унікальний комплекс гранітних скель, валунів та степової і водної екосистем, розміщений на одному з найстаріших клаптиків суші Євразії.
Природний комплекс Актовського каньйону та Трикратського лісу входить до складу НПП «Гранітно-Степове Побужжя».
  Також учні спустилися в Арбузинський каньойн.

Немає коментарів:

Дописати коментар