понеділок, 20 лютого 2017 р.

Вулкани Ісландії — краса, що вбиває!

Ісландія — країна льодовиків і вулканів. Мабуть, ніде більше на землі не йде такого безперервного бою між льодовиками і вулканами як на цьому північному острові в Атлантичному океані.

Ця неймовірна держава-острів з’явилося завдяки вулканічній діяльності, яка не припиняється тут ось уже протягом 60 млн років!
Вони прекрасні й могутні, засинають і пробуджуються, незважаючи на руйнівну потужність, вони приваблюють до своїх підніжжь тисячі і тисячі людей.
Ісландія перебуває на стику двох літосферних плит: Євразійської і Північно-Американської. На острові одна з найвищих вулканічних активностей у всьому Світі. В Ісландії налічується більше сотні вулканів, причому 25 з них були активні за минулу тисячу років. Найпопулярніші ісландські вулкани: Лакі та Гекла, що мають майже сто кратерів.
Ось перелік вулканів цієї острівної держави:
Вулкан Аск’я
Вулкан Баурдарбунга
Вулкан Гримсвьотн
Вулкан Ок
Вулкан Катла
Вулкан Кедлінг
Вулкан Керід
Вулкан Крабла
Вулкан Крисювик
Вулкан Лисюхоудль
Вулкан Престахнукур
Вулкан Рейк’янес
Вулкан Снайфедльс
Вулкан Сулюр
Вулкан Сюртсей
Вулкан Тінфьядлайекюдль
Вулкан Торвайукюдль
Вулкан Тунгнафедльсекюдль
Вулкан Хейнгідль
Вулкан Хердюбрейд
Вулкан Хофсйекюдль
Вулкан Хверфьядль
Вулкан Ельдфедль
Вулкан Ерайвайекюдль
Вулкан Гекла
Це найвідоміший і найактивніший вулкан в Ісландії, його значення для Ісландії таке саме, як для Японії знаменитої Фудзіями. У середні століття жителі Ісландії називали його не інакше як «Ворота в пекло». Упродовж останніх 6600 років Гекла був активний, що було з’ясовано в ході вивчення вулкана і відкладень його попелу. Останнє виверження Гекли було зареєстровано в 2000 році.
Гекла доволі непередбачуваний вулкан. Його виверження можуть бути найрізноманітнішими. Тому вулканологам дуже складно передбачати нові сплески його активності. Кожне нове виверження вулкана не схоже на попереднє, одне може тривати всього кілька тижнів або всього лише десять днів, а інше може розтягнутися на місяці і навіть роки (наприклад виверження Гекли, яке почалося 29 березня 1947 р. завершилося лише в квітні 1948 р.). Ясно лише одне, що чим довше Гекла перебуває в спокої, тим сильніше буде його виверження.
Найсильніші виверження Гекли були в 1159 році до н.е. та в 950 р. до н.е. Це були дуже потужні виверження, вулканічні породи, що викидалися Геклою, розліталися на 7,3 км, за шкалою вулканічної активності вивержень були присвоєні 5-ти бальні рівні складності. Потужності цих вивержень цілком вистачало для створення ефекту вулканічної зими з пониженням температури північної півкулі на кілька градусів тривалістю в кілька років.
Нині в департаменті із захисту населення Ісландії є відомості про можливе пробудження Гекли. Про це свідчили зафіксовані в південній частині країни переміщення повітряних мас. Поки ситуація не викликає особливого хвилювання. Але місцевим жителям і туристам настійно не рекомендується наближатися до прокидаючогося вулкану.
Вулкан Гекла є одним із найвищих в Ісландії. Його висота — 1488 метрів.
Вулкан Лакі
Ще один знаменитий вулкан Ісландії — Лакі — щитовий вулкан, як втім і більшість вулканів Ісландії. Це гігантська, 25-кілометрова тріщина і вулканічне поле з безліччю кратерів (на сьогодні вчені налічують більше 110-115 кратерів).
Розташований він у природному парку Скафтафетль, який долучився з 2008 року до Національного парку Ватнайекюдль. У середньому висота численних кратерів Лакі не більш 80-90 метрів над рівнем базальтової поверхні, але є й 800-метрові вулканічні конуси. Лакі — входить до складу більшої системи вулканів, розпростертої в межах льодовиків Мірдальсєкюдль і Ватнайекюдль. Вулкан Лакі — типовий представник неспокійних вулканів Ісландії. Останнє його виверження спричинило багато лиха не лише в Ісландії, а й по всьому Світу. Руйнівне виверження вулкана Лакі було зафіксовано в 1783-1784 роках. Тоді вулкан вивергався разом із сусідніми вулканами аж 8 місяців. За цей час потоки лави розтягнулись більш ніж на 130 км, утворюючи за собою лавові поля. Виверження було класифіковано як 6-бальне.
У результаті виверження вулкана Лакі в повітря було викинуто величезні маси отруйних газів, які погубили половину поголів’я худоби в Ісландії і майже чверть її населення. Клімат Ісландії зазнав значних змін, танули льодовики і відбувалися повені. Ефект вулканічної зими, викликаний ісландським виверженням вулкана призвів до сильних засух у Японії та Індії, а Північна Америка пережила найхолоднішу в своїй історії зиму. Так само важкі були наслідки виверження вулкана Лакі в Північній Африці.
Попіл від виверження в Ісландії був у повітрі майже над половиною Євразії. За оцінками експертів, через виверження Лакі в цілому загинуло близько 6 млн людей.
Вулкан Грімсвотн
Грімсвотн теж належить до неспокійниих ісландських вулканів. Він розташований у південній частині країни і сягає 1725 м у висоту. Кратер вулкана змінює свої розміри залежно від потужності виверження. Так, наприклад, у 1989 році його довжина дорівнювала приблизно 200 м, а під час виверження 1998 року — становила понад 500 м.
Вулкан Грімсвотн викидає раз у 3-10 років. За минуле століття зареєстровано близько 20 великих вивержень цього вулкана. У недавньому минулому великі виверження Грімсвотна були в 1996, 1998, 2004 і 2011 роках. У 1996 році вулкан вивергався під льодом, що призвело до великого танення льодовика і повені. Потік від танення льодовика мав витрату води приблизно 200.000 — 300.000 кубометрів на секунду. Для порівняння витрата води в Амазонці — найповноводнішої річки у світі, дорівнює 220.000 кубометрів на секунду.
Останній раз Грімсвотн заявляв про себе 21 травня 2011 року. Тоді в повітря викидалися клуби попелу, диму і пари, піднімаючись при цьому майже на 20 км. Підсумком цього виверження стало тимчасове припинення повітряного сполучення з Ісландією, а після — частково з Великою Британією і Німеччиною. Деякі рейси були скасовані в Норвегії і Данії.
Вулкан Аскья
Центр Ісландії майже безлюдний, там немає ні доріг, ні стежок. Уся поверхня там покрита лавовими нагромадженнями, льодовиками, чорними пісками і геотермальними джерелами, що вириваються на поверхню. При відвідуванні цього краю доводиться розраховувати виключно на власні сили і навігатор. Через це цей край льоду і полум’я рідко відвідують туристи, та даремно!
Адже саме в цьому місці розташований ще один вогнедишний дракон крижаної землі — вулкан Аскья. Знайти вулкан можна на лавовому плато Оудаудахрейн. У кальдері утворилися два озера, одне з них — Ескьюватн, найбільше в Ісландії. Воно ніколи не замерзає повністю. Лише із заходу воно покривається кригою. Спуск до блакитних вод вулканічного озера можливий лише зі східного боку, де можна скупатися. Друге озерце — Віті, невелике. Діаметр його складає всього 100 метрів. І від нього виходить сірчистий запах.
Звісно, найкращий час для подорожі до вулкану Аскья і перлини ісландських озер — Ескьюватн, літо, адже шлях до вулкану не близький.
Вулкан Аскья — один із найкрасивіших вулканів Ісландії. Його висота 1510 метрів. Вулкан досі активний. Озеро, розташоване в його кратері стає все глибше. Останнє повноцінне виверження Аскья було зафіксовано в 1961 році.
Прогулянка навколо найбільшого з озер, що знаходиться в кратері вулкана Аскья вельми довга. Стежка дуже вузька, вона оточує ідеально круглі форми озера. Довжина її становить приблизно 8 км. Для туристів корисно буде пам’ятати, що не варто гуляти стежкою, якщо на вершині є хоч найменший вітер, оскільки стежка дуже вузька, а краї кратера досить круті.
Вулкан Катла
Вулкан Катла, розташований у південній частині Ісландії трохи вище вулкана Аскья, висота його становить десь 1512 метрів. Кальдера Катла 10 метрів у діаметрі. Сам вулкан лежить під південно-східним краєм льодовика Мюрдальсйокудль.
Періодичність активності Катла від 40 до 80 років. Попередній потужний сплеск його активності датується 1918 роком, що дає привід для занепокоєння багатьом вченим.
Починаючи з ХХ ст., Катла масштабно вивергався 14 разів. Причому, при його виверженнях відбувалися інтенсивні танення льодовика, в результаті чого утворювалися потужні потоки води. Наприклад, виверження 1755 р. призвело до утворення потужного потоку води з розходом 200,000 — 400,000 кубометрів на секунду і талі води затоплювали прилеглі райони.
Сьогодні Катла знову активізується. Рівень шару магми в Катла зростає. Останнє велике виверження було вже майже століття тому, а якщо врахувати періодичність вивержень Катла (не більше 80 років), то стає зрозумілою наростаюча активність вулкана. На думку вчених, наслідки можливого виверження можуть бути доволі значними: танення льодовиків і повені в Ісландії, а так само припинення сполучення з країною за коштами повітряних ліній.
Виверження Катла пов’язані з періодами активності вулкана Ейяф’ядлаєкюдль, що знаходиться в 20-ти кілометрах. Вже протягом більш ніж 1000 років поштовхами до виверження Катла були виверження вулкана Ейяф’ядлаєкюдль. Перший такий зв’язок було виявлено при виверженні Катла в 920 році. Далі подібний механізм запускав Катла у 1612 і 1821-1823 роках.
Вулкан Ейяф’ядлаєкюдль
Ейяф’ядлаєкюдль — так називається один з ісландських льодовиків, розташований у південній частині країни, в 125-ти кілометрах від столиці Ісландії — Рейк’явіка. Льодовик Ейяф’ядлаєкюдль сусідить із льодовиком Мюрдальсйокудль. Під цими льодовиками є конусоподібний, щитовий вулкан без власної назви. Тому його часто називають за іменем льодовика Ейяф’ядлаєкюдль.
Вулкан Ейяф’ядлаєкюдль один із тих вулканів Ісландії, що нещодавно вивергалися. Висота вулкана Ейяф’ядлаєкюдль 1666 метрів. Розміри його кратера — 3-4 кілометри. До 2010 року — останнього виверження вулкана, кратер його був покритий шапкою льодовика.
Історія вивержень Ейяф’ядлаєкюдль зберігає відомості про чимале виверження вулкана в 1821-1823 роки. Тоді, впродовж більш ніж 12-ти місяців (з 19 грудня 1821 і по 1 січня 1823 р.) вулкан Ейяф’ядлаєкюдль не переставав вивергатися. Разом з вулканом Ейяф’ядлаєкюдль вивергався його найближчий сусід — Катла. Виверженню було присвоєно двобальний рівень за шкалою вулканічної активності.
Після практично двох століть вулкан спав. І прокинувся вже зовсім недавно — 20 березня 2010 року. У квітні 2010 через посилення темпів виверження вулкана Ейяф’ядлаєкюдль було перекрито повітряний простір над частиною Європи з 16 по 20 квітня. Так само, частково було обмежено польоти в травні місяці. Цьому виверженню було присвоєно чотири бали.
У квітні 2013 р. грізний вулкан, який наводив три роки тому паніку на багатьох європейців, знову подав тривожні сигнал про своє пробудження.

Немає коментарів:

Дописати коментар